Wat doet Reatsports in Japan en de rest van de wereld ?

Steeds meer krijg ik (Rayen) de vraag van collega’s, vrienden, patiënten, cliënten, wat ik zo allemaal doe in het buitenland. Het wordt tijd om me te gaan verantwoorden. Ik neem voor het gemak alleen de laatste 4 jaar sportbegeleiding. Ik ben reeds in alle tijdzones geweest die ik me kan bedenken, Suriname (tig maal), Jamaica (2x), V.S. (tig maal), Korea (1), Japan (13x), Thailand(1) en ook Nieuw Zeeland !! pffff.
Ik begeleid al vele jaren topsporters, de laatste tijd zijn het merendeel kickboksers. Deze sport heeft een flinke professionalisering doorgemaakt op het vlak van begeleiden van de “randzaken” zoals krachttraining, voeding, mentale begeleiding, blessurepreventie en behandeling etc. Randzaken die het geheel belangrijk maken. Bijna elke topvechter heeft wel een team om zich heen waarop hij kan terugvallen voor deze zaken.
Mijn taken hier in Tokio hebben niet zoveel met fysiotherapie te maken. Voor massage en losmaken kom ik niet naar Japan, ze hebben hier hele goede masseurs. Ik ga geregeld zelf liggen.

Kickbox adviezen geef ik niet, daar heb ik helaas geen verstand van.

Ik geef vooral adviezen over :

1. Jetlag problemen, hoe daarmee om te gaan met daarmee, dat is bij een ieder weer anders.

2. Gewichtsverlies, vaak moet er binnen 4 dagen tussen 6 en 8 kilo eraf voor de weging. Dat gebeurt met een uiterste timing, ik zorg ervoor dat alleen op het tijdstip van de weging de vechter het juiste gewicht heeft. Hij mag niet te vroeg gewicht verliezen anders houdt hij het niet vol. En vooral niet stoppen met eten want dat maakt je erg zwak en ga je teveel spierweefsel afbreken en dat bouw je niet meteen weer op. Ik combineer daarbij specifiek een verhouding van voeding, de tijdstippen van inname, timing van drinken, hoeveel koolhydraten, eiwitten, vocht etc. Daarbij hou ik alles bij: vochtbalans, glucose in het bloed, lichaamssamenstelling (vet en spiermassa), en stemming van de vechter (alertheid). Het is natuurlijk helemaal afhankelijk hoeveel gewicht je moet verliezen, soms adviseer ik juist even te gaan eten (wederom de juiste voedingsstoffen). Bij veel gewichtsverlies is onder mijn begeleiding alleen de laatste 12-16 uren pittig, een soort van “ uitdrogingsperiode”.

3. Trainingsadviezen, ik adviseer samen met de trainer wat ze het beste kunnen trainen, wanneer wel en niet pittig trainen (hardlopen kickboksen. etc.), en doe ook bepaalde trainingen met de vechters dat er tijdens het afvallen geen spierafbraak plaatsvindt.

4. Ik begeleid de vechters vaak ook mentaal, er kruipt vaak een onzeker en angstig gevoel als ze nog 24 uur te gaan hebben en ze nog 2-3 kg te zwaar zijn. Uit ervaring weet ik dat dit goed komt.

5. Na de weging, er komt weer een gestage opbouw van toedienen van voedingstoffen, vooral timing wat en welk tijdstip. Het volproppen leidt niet tot weer op kracht komen. Het spijsverteringssysteem moet op een juiste manier in werking gebracht worden, anders verspil je teveel energie. Je wordt loom, lui, slaperig etc. Het lichaam kan per tijdseenheid maar beperkt aantal koolhydraten en eiwitten opnemen. Daar hou ik rekening mee, alles wat je teveel eet, gaat verloren en kost onnodig energie en kracht.

6. Eten op de wedstrijddag, weer timing, juiste voedingstoffen en wanneer stop je met vast voedsel, wanneer met vloeibaar etc. Welke pep kan je gebruiken.

7. Blessurebehandeling, tijdens het verblijf soms ook vlak voor de wedstrijd of tijdens een toernooi. Wanneer geef je een pijnstiller, wanneer een verdoving, wanneer acupunctuur, wanneer warmte-ijs of wanneer behandel je met massage of taping etc. En herken als het soms ook een soort wedstrijdspanning is die pijn en stijfheid veroorzaakt.

8. Na de partij blessure behandeling, moet hij naar het ziekenhuis, moet er een röntgenfoto komen, moet er pijnstiller komen, bij een KO een wekadvies geven etc.

BELANGRIJKSTE IS DAT ADVIEZEN BIJ ELKE SPORTER OP MAAT WORDEN GEGEVEN

En naast alle bezigheden vooral ook lol hebben, lachen, meetrainen, en genieten van de successen en maar ook treuren bij verlies.

Rayen is momenteel weer in Tokio voor de 13e keer, kijk hier naar wat foto's via facebook

Een heel belangrijk deel van mijn werk is ook de vechter scholen in alle tips en tricks zodat hij niet steeds afhankelijk wordt. De meeste vechters die ik heb begeleidt hebben ook steeds meer kennis gekregen hoe ze deze “randzaken” die steeds belangrijker worden moeten aanpakken.

Wil je meer gedetailleerde informatie voor jezelf of voor een sporter neem contact met me op.
Dat kan telefonisch of via het contact formulier.